11 Ekim 2017 Çarşamba

GÜLLE FIRLATMA KURALLARI

Gülle atma sporu atma sporları içerisinde bulunan atletizm sporlarından bir tanesidir. Özellikle olimpiyat oyunlarında karşımıza çıkan bu spor diğer atma sporları olan Disk atma, cirit atma ve çekiç atma ile birlikte atma sporlarını oluşturmaktadır.
Atma sporları içerisinde Cirit atma ile birlikte en çok dikkat çeken atma sporudur. Özellikle Disk atma ve çekiç atma sporu neredeyse kural itibari ile de aynı olmasına karşın atma sporu dendiği zaman ilk akla gelen sporlar Cirit atma ve Gülle atmadır.
Gülle atma ismini demir küreden almaktadır. Demir küre top güllesi ile neredeyse aynı olmasından dolayı gülle atma olarak adlandırılmıştır.
Gülle atma sporu diğer atma sporlarına nazaran oldukça eskiye dayanan bir spordur. Tarihi Eski Yunanlılara değin dayanmaktadır. Hatta Antik olimpiyat oyunlarında gülle atma yarışmaları vardı fakat burada gülle yerine taş veya metal ağırlık kullanıldığı bilinmektedir.
Gülle sporunun günümüzdeki modern olimpiyatlar tabir edilen olimpiyat oyunlarında yer alması 1896 yılında olmuştur. İlk olarakta İngilizlerce kullanılmıştır.
Günümüzde hem bayanlar tarafından hemde erkekler tarafından yarışmaları yapılmaktadır.
Gülle atma sporundaki temel amaç gülleyi omuz hizasından mümkün olan en uzağa fırlatma esasına dayanmaktadır.
İlk olarak güllenin özelliklerinden bahsedelim.
Güllenin özellikleri:
Gülle tam yuvarlak bir metaldir. Özellikle yumuşak olmayan demir ve prinç gibi metaller kullanılmaktadır.
Güllenin iç kısmı ise kurşun veya kurşuna benzer bir madde ile doldurulmaktadır.
Güllenin ağırlığı kadın ve erkeklerde farklı ağırlıktadır. Erkeklerin yarışmalarda kullanmış olduğu güllenin ağırlığı 7,257 kg olup bayanlarda bu ağırlık tam olarak 4 kg’dir.
Gülle atılan daire özellikleri:
Gülle atma sporu belirlenmiş bir daire içinden atılır. Kesinlikle bu dairenin dışındaki bir noktaya dokunulmaz. Sınır olarak belli bir ebattaki daire sınır kabul edilmiştir.
Dairenin çapı 2,135 metredir. Bu daire beton bir daire olup çevresi tahtadan yapılmış olan bir tahta çember bulunmaktadır. Bu çemberinde iç taraftan uzunluğu 1.22 metre olup genişliği ise 114 mm’dir. Buna çarpma tahtası adı verilir. Ve tahta beyaz renge boyanır.
Gülle atan sporcunun ayakkabısı kesinlikle çivili değildir. Çünkü atış yapılan daire betondur. Bu nedenle dişli çivili ayakkabı kullandırılmaz.
Gülle atma Sporunun kuralları nelerdir?
Gülle atma sporunda gülle savurularak atılmaz. Sabit bir şekilde gülle itilerek atılmaktadır.

Atış hareketi sabit bir duruşla başlar.
Gülle omuz hizasında çeneye yakın tutulmakta ve atış sürecinde de el başlangıç durumundan aşağı tarafı düşürülmemelidir.
Gülle omuz çizgisini geçmemelidir.
Atılan gülle yere düşene kadar sporcu çember dışına çıkamaz. Düştükten sonrada çemberin arka kısmından çıkar.
Gülle atmada atış hakkı 3’tür. En iyi 8 sporcu arasına girilmesi halinde ek olarak 3 atış daha yapabilirler.
Atış sırasında eğer el, ayak veya vücudun başka bir yeri çember dışında bir yere dokunur ise atış geçersiz sayılır.
Eğer gülle takoz üstüne değer ise yine atış geçersiz sayılır.
Yapılan atış mesafesinin hesaplanması ise şöyle yapılmaktadır. Güllenin atıldıktan sonra yerle ilk temas ettiği nokta ile atış yapılan yerde bulunan direğin iç köşesine kadarki mesafe atış mesafesi olarak kabul edilir.
Mesafe en yakın cm’ye indirgenerek hesaplanır.
Yarışma içinde eğer iki sporcunun attığı mesafe aynı ise ikinci en iyi derecesine bakılarak karar verilir.
Gülle atma sporu kuralları diğer atma sporları olan cirit, çekiç ve disk atma sporları ile birçok konuda benzerlik göstermektedir.
Şimdi birde gülle sporundaki dünya ve Türkiye rekortmenleri kimlerdir ve dereceleri nedir ona bakmakta fayda vardır.
Erkeklerde Gülle Atma Dünya rekoru 23,12 Metre ile Amerika Birleşik Devletleri sporcusu olan Randy Barnes’e aittir. Randy Barnes bu rekoru 1990 yılında kırmış olup aradan geçen yaklaşık 25 yıllık sürede bu rekor halen kırılamamıştır.
Bayanlarda Gülle Atma Dünya Rekoru ise 22,63 metrelik derecesiyle Sovyetler Birliği dönemindeki sporcu Natalya Lisovskaya’ya aittir. 1987 yılında kırmış olduğu bu rekor aradan geçen uzun yıllara rağmen henüz kırılamamıştır.
Erkekler ve kadınlar arasındaki bu kadar yakın mesafe olmasındaki sebep yukarda da belirtmiş olduğumuz gibi kadınlarda gülle ağırlığının erkeklere nazaran neredeyse iki katına varan bir ağırlık azlığından kaynaklanmaktadır.
Erkekler Türkiye rekoru ise 20,42 metre ile Hüseyin Atıcı’ya aittir. (2012 yılında kırılmıştır)
Bayanlarda Türkiye Rekoru ise 18,04 metre ile Emel Dereli’ye aittir. (2013 yılında kırılmıştır.)
Yararlanılan Kaynaklar:
Vikipedia.Org
Türkiye Atletizm Federasyonu Web Sitesi
 
Yasal Uyarı: Sitemizde yer alan yazılarımızın tamamı “www.ozelliklerinedir.com” sitesine ait olup, izin almadan kopyalanıp yayınlanması yasaktır. Kopyalanıp başka bir sitelerde yayınlanması halinde gerekli hukuki ve cezai işlemlere başvurulacağı hususu bilgilerinize sunulur.

1 yorum: